Snelle levering en geen verzendkosten
Het is misschien wel de meest gestelde vraag aan kappers: hoe vaak moet ik mijn haar eigenlijk wassen? Het grappige is: de kans is groot dat de kapper aan iedere klant die dit vraagt een ander antwoord geeft. Hoe vaak je je haar moet wassen hangt namelijk van een heleboel factoren af.
De makkelijkste stelregel is dat je je haar moet wassen als het vies is. Klinkt logisch, toch? Ben je naar het strand geweest en heb je zandkorrels in je haar, aangevuld met zout uit de zee: ook dan is meteen even wassen wel zo verstandig. Hetzelfde geldt voor een bezoekje aan het zwembad: in zwemwater zitten stoffen die je haar weinig goed doen, gelijk even wassen en verzorgen na het zwemmen dus.
Dit zijn allemaal logische momenten waarop je zelf waarschijnlijk ook al bedacht had dat het een goed idee is om je haar te wassen. Zit er vuil van buitenaf in, dan moet dat er nu eenmaal uit. De meeste mensen vinden het echter een stuk lastiger te bepalen hoe vaak hun haar gewassen moet worden als er géén sprake is van vervuiling van buitenaf. Wanneer is je haar dan ‘vies’, en is het nou goed om het iedere dag te wassen, of doe je dat liever zo min mogelijk?
Je haar is heel uniek: het verzorgt zichzelf. Dit komt door de talg dat je hoofdhuid zelf uitscheidt. Je kunt dit vettige stofje zien als een natuurlijke conditioner voor je haar, dat voorkomt dat het al te droog en dof wordt.
Was je je haar te vaak, dan laat je je talgklieren overuren draaien. Steeds als hun harde werk door jou wordt weggespoeld, moeten zij weer aan de slag om nieuw talg te produceren. Het gevolg hiervan is dat je haar als je het dagelijkse wassen een keer overslaat, meteen enorm vet lijkt. Je talgklieren zijn nu eenmaal gewend geraakt om hard te werken en veel talg te produceren, en dat blijven ze ook doen als het een dagje niet nodig is.
Om die reden is het vaak niet handig om je haar te vaak te wassen. Ben je gewend het dagelijks te doen, bouw dan eens af naar om de dag. De eerste dagen zal je haar vettig aanvoelen, maar al snel ontstaat er een goede balans doordat je talgklieren zich aanpassen.
Veel mensen vinden het prettig om iedere dag de haarproducten die zij gebruikt hebben eruit te wassen. Dat is niet nodig, als je je haar de volgende ochtend een beetje vochtig maakt werken zij meestal weer prima. Zorg wel dat je niet te veel producten gebruikt, daar wordt je haar niet gelukkig van.
Steeds meer mensen gebruiken ook regelmatig een droogshampoo. Anders dan het woord doet vermoeden, wast dit je haar niet echt schoon. Een droogshampoo absorbeert het overtollige talg en vet wel, zodat je haar in ieder geval niet meer glimt of slaphangt. Gebruik het alleen als het nodig is om een wasbeurt nog even uit te stellen, en vooral dichtbij de hoofdhuid waar je haar het vettigst is.