Snelle levering en geen verzendkosten

 

De winning

De traditionele methode van het produceren van arganolie betreft onder meer het verzamelen van onverteerde noten die door geiten zijn uitgebraakt tijdens het herkauwen. Geiten klimmen in de arganbomen om de vruchten te eten. Al eeuwen worden deze onverteerde noten van de arganboom verzameld door een volk, de Imazighen (Berbers). Een andere manier is de vrucht te drogen in de zon waardoor de buitenkant hard wordt en er gemakkelijk vanaf te halen is. Pas dan is de noot te bereiken. Hierna worden de noten handmatig gemalen en geperst om notenolie te maken.

Hoe wordt arganolie gewonnen? Bij de traditionele winning van de olie zitten Amazighvrouwen (bij een coöperatie in Tiout, Marokko) op de grond met ruwe rechthoekige stenen tussen hun knieën. Ze kraken de noten met ronde stenen. Elke gladde noot bevat één tot drie pitten die eruitzien als gepelde amandelen. Deze bevatten veel olie. De pitten worden verwijderd en voorzichtig geroosterd. Het roosteren van deze pitten draagt zorg voor de typische notengeur. Dit proces duurt een aantal dagen. Er is ongeveer 32 kilogram vruchten, de opbrengst van één boom per seizoen, nodig voor het maken van een liter olie. De schil van de vruchten wordt als brandstof gebruikt voor het roosteren. Op deze manier wordt alles van de oogst nuttig aangewend. Voor cosmetische doeleinden worden de pitten ongebrand geperst. Deze olie is bijna reukloos.

Mechanisch persen
Hedendaags is het mechanisch persen van de noten steeds belangrijker geworden voor de verkoop van de olie. Dit omdat de houdbaarheid van de olie 12-18 maanden is en de extractie via deze methode veel tijd wint. Bij gebruik van een mechanische pers is mengen van gemalen noten en water onnodig, het kan direct worden geperst. De andere processtappen blijven hetzelfde. Op deze manier wordt een rendement van 43% olie uit een noot verkregen. Er is dan slechts twee uur voor nodig om een goede kwaliteit houdbare olie te maken.

Oplosmiddel-extractie
Voor laboratorium doeleinden en industrieel gebruik kan arganolie worden geëxtraheerd uit de noten met een vetoplosmiddel. Na verdamping van het oplosmiddel in één of twee cyclussen kan een olierendement van 50 tot 55% worden behaald. Maar, in vergelijking met de traditionele methode heeft de gewonnen olie via deze methode slechtere smaakeigenschappen. Deze vorm van extractie wordt dan ook alleen gebruikt voor cosmeticatoepassingen.