Snelle levering en geen verzendkosten

 

Hoelang zijn bepaalde producten houdbaar?

Het is belangrijk om je eten en drinken vrij te houden van allerlei bacteriƫn die schadelijk zijn voor je gezondheid. Op elke product die verpakt is het verplicht om een houdbaarheidsdatum op te vermelden. Controleer dit ook altijd bij het kopen van je producten. Staat er geen houdbaarheidsdatum op, koop het dan niet of kijkt naar de inpakdatum. Dit geldt niet voor verse groente. Voor dit soort producten zul je moeten hebben van je ogen en neus om te kunnen bepalen of het nog houdbaar is.

Verschil tussen TGT-datum en THT-datum

Op een product kan er twee verschillende afkorten worden vermeld. TGT-datum houd in dat het “te gebruiken tot”. Dit staat vaak op producten die heel snel kunnen bedreven. Er wordt dan geadviseerd om niet meer na de laatste dag meer te eten. Na de datum die is aangegeven is het niet meer veilig om te eten.

Op producten waar THT staat vermeld betekent het “tenminste houdbaar tot” dit word op producten vermeld die minder snel bedreven. Vaak kun je het na die datum nog wel eten. Het kwaliteit is dan wel iets minder. Controleer het altijd nog even met je neus en ogen of het goed is. Er zit wel verschil tussen producten met een THT die gekoeld moeten worden bewaard of niet gekoeld. Gekoelde producten zijn vaak wel bederfelijk vaak gaat hem om vleeswaren, eieren en kaas. THT-datum geeft wel goed aan hoelang je het product kunt bewaren.

Koop ook nooit producten waarbij de houdbaarheidsdatum al verlopen is. Winkels zijn hier zelf ook verantwoordelijk voor dat de producten waarbij de houdbaarheidsdatum verlopen is uit de schapen te halen.

Bewaartips

Het is bij producten die een TGT-datum hebben verplicht om een bewaarinstructie bij te vermelden. Meestal moet het in een koelkast of vriezer bewaard worden. Met een vriezer kun je vaak de houdbaarheidsdatum met een paar dagen verlenen. Controleer ook eens paar jaar of je koelkast en vriezer nog steeds deze temperatuur haalt.

– Zet je koelkast op 4 graden en je vriezer op -18 graden.

– Zorgt dat de producten goed zijn verpakt en zet er ook een houdbaarheidsdatum op wanneer je het uit de verpakking hebt gehaald.

– Wanneer je een product ontdooit of te lang uit de koeling hebt gelegd word het ook minder lang houdbaar. Stel je hebt een blok kaas 2 uur uit de koeling liggen dan is het een dag minder houdbaar.